De strijd van het loslaten

Gepubliceerd op 10 februari 2025 om 09:12

Je hebt het misschien wel eens gehoord, het advies om “los te laten”. Een term die veel voorbijkomt en die simpel klinkt, maar toch lukt het velen niet om los te laten. Of het nu gaat om relaties, materiële bezittingen, verwachtingen of emoties het blijft een uitdagende opgave. Waarom? Ik heb uit persoonlijke ervaring en ervaring vanuit mijn praktijk de volgende redenen gevonden:

De strijd van loslaten: Waarom het zo moeilijk is

  1. Het zit vervlochten in je toekomst

Het loslaten van personen, relaties, materiële bezittingen, werk of zelfs plaatsen is een uitdaging omdat je ze (on)bewust hebt meegenomen in het plaatje die je hebt gecreëerd over je toekomst. Veelal zijn we gericht op de toekomst en het daar bijbehorende plaatje. Het is in dit geval dus niet alleen de persoon of het ding wat je los moet laten, maar ook je hele toekomstbeeld. Dat kan nogal overweldigend zijn voor ons mensenbrein en daarmee zeer uitdagend om dit los te laten.

  1. Emotionele waarde en investering

We hechten emotionele waarde aan mensen, ervaringen en objecten die belangrijk voor ons zijn. Alleen al het idee om deze banden te verbreken kan gevoelens van verlies, verdriet en angst veroorzaken. Daarnaast hebben we vaak veel geïnvesteerd in het leggen van deze banden in de vorm van tijd, liefde, geld, enzovoort wat het voor ons hoofd lastig maakt om los te laten.

  1. Onzekerheid en controle
    Loslaten houdt ook vaak in dat we de controle over een situatie of een persoon moeten loslaten. Mensen hebben van nature de neiging controle te willen hebben over hun leven. En een van nature aangelegd systeem is een uitdaging om te omzeilen.

  2. Verandering is eng
    Dit punt gaat een beetje hand in hand met punt 3. We hebben als mens verandering nodig om te groeien en te evolueren. Maar daarvoor moeten we ons eerst op onbekend terrein begeven. Ons hoofd maakt er ook vaak een veel groter issue van dan het daadwerkelijk is, maar dit draagt er wel aan bij dat loslaten een uitdaging is.

  3. Identiteit en zelfbeeld
    We identificeren ons vaak met onze relaties, bezittingen en ervaringen. Ze vormen een deel van wie we zijn en van ons zelfbeeld. Het loslaten ervan kan het gevoel geven een deel van onszelf te verliezen Een gevoel van instabiliteit omdat je samen een fundament hebt gelegd wat nu instort.

  4. Herinneringen en nostalgie
    Het loslaten kan moeilijk zijn vanwege de herinneringen en ervaringen die eraan gekoppeld zijn. Ook dit is een vorm van een fundament en dit kan ons het idee geven vast te moeten blijven houden aan het verleden. Met name om het gevoel van verlies te onderdrukken.

  5. Angst voor het onbekende
    Loslaten betekend een stap zetten op onbekend terrein. Het is een natuurlijke respons om terughoudend te zijn tegenover het onbekende, omdat we niet weten wat ons te wachten staat.

  6. Sociale druk en verwachtingen
    Samenlevingen en culturen kunnen bepaalde verwachtingen opleggen over wie we moeten zijn, wat we moeten hebben of wat we moeten doen. Het loslaten kan compleet ingaan tegen de normen en waarden zoals die ons is geleerd. Loyaliteit maakt dat loslaten moeilijk is.

Het is dus helemaal niet vreemd dat loslaten een uitdaging is! Maar het is mogelijk. Het vereist bewustwording van de processen die bij jou van invloed zijn. Heb compassie met jezelf en bovenal geduld! Het kost soms echt de nodige tijd om bijvoorbeeld je toekomstbeeld aan te passen aan de nieuwe situatie. Kleine stapjes nemen is hierbij ook noodzakelijk om je hoofd niet op hol te brengen.
Streef er ook niet naar alles alleen te willen doen. Het kan heel verhelderend werken om een ander met je mee te laten kijken en mee te laten denken over oplossingen.

Maar weet: persoonlijke groei en evolutie ontstaat door verandering. En daarmee het vermogen hebben om los te kunnen laten is een enorm waardevolle vaardigheid. Het stelt ons in staat om ruimte te maken voor nieuwe ervaringen, grotere kansen, meer geluk en innerlijke vrede. Hoewel het een uitdaging kan zijn, het is een reis die uiteindelijk bijdraagt aan meer vrijheid en emotioneel welzijn.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.